Marktplaats of Facebook marketplace oplichting via PickThisUp

9 mei, 2024

Meer artikelen

Koop of verkoop je weleens iets via Marktplaats of Facebook Marketplace? Zoveel mensen handelen online en wij mogen dat alles vervoeren. Daarom vinden we het bij PickThisUp belangrijk dat je veilig kunt handelen en willen we je attenderen op enkele methoden die oplichters gebruiken, zoals het zich voordoen als een vervoersdienst als PickThisUp.

Wanneer je via Marktplaats of Facebook Marketplace bijvoorbeeld een kast verkoopt, kan een koper voorstellen om het transport via PickThisUp te regelen. Tot zover is er eigenlijk niets aan de hand. De oplichter zal je nu echter vragen om je gegevens te verifiëren via een nagemaakt PickThisUp (iDIN) portaal. Daar wil de oplichter dat je jouw bankgegevens ingeeft en een ophaalmoment uitkiest. Vul je daar je gegevens in, dan kunnen criminelen bij je bankrekening.

Krijg je dus een link vanuit de koper met de vraag om jouw gegevens te bevestigen via een verdachte PickThisUp link? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een oplichter en proberen criminelen aan je bankgegevens te komen. We adviseren om het gesprek direct te beëindigen en bij Marktplaats of Facebook marketplace melding te maken van de poging tot oplichting.

Gelukkig komt deze manier van oplichting, met een fake PickThisUp website link, nog niet vaak voor. Maar we willen je via deze blog toch informeren over het bestaan van deze vorm van oplichting.

Hoe werkt PickThisUp dan wel?

Om Marktplaats oplichting via PickThisUp te voorkomen, delen we graag nogmaals hoe wij echt werken.

Wanneer je als verkoper een product - bijvoorbeeld een kast - wil laten ophalen en versturen via PickThisUp, heeft de koper alleen je adresgegevens en een telefoonnummer nodig van degene die jouw item koopt. Als koper is het dus enkel nodig om je adres en telefoonnummer te delen met de verkoper en daarna neemt een PickThisUp koerier binnen enkele dagen persoonlijk contact met je op om een afhaalmoment in te plannen. Wij vragen dus NOOIT om bepaalde gegevens verifiëren.

De koper (of degene die het transport regelt) betaalt via ons platform voor het transport. Het betalen van het aanschafbedrag van het artikel is (nog) niet mogelijk. De betaalpagina krijg je alleen via onze website en wij vragen de andere partij nooit om een verificatie op welke manier dan ook.

Samen tegen oplichting

Natuurlijk doen wij als PickThisUp er alles aan om fraude en oplichting te voorkomen en dat blijven we doen. Maar dat kunnen we helaas niet zonder jouw hulp. Let dus op wanneer je via Marktplaats verkoopt, want er zijn Marktplaatsoplichters actief die onze bedrijfsnaam, die van Brenger of een andere transportbedrijf misbruiken om je naar een fake website te leiden. Meld de oplichting altijd bij zowel PickThisUp altijd bij Marktplaats en ook bij ons op info@pickthisup.nl!