Whisky + sigaretten + SW = PickThisUp

11 januari, 2015

Meer artikelen

Op een koude donderdagavond (27 november), stond ik op mijn balkon te roken met een glas (troost) whisky in mijn handen. Peinzend of ik de volgende dag nog wel aan een hackathon van Startup Weekend Eindhoven zou deelnemen.

Enkele dagen hiervoor had ik namelijk ontdekt dat mijn oorspronkelijke (naar eigen zeggen briljante) “startup” idee al bestond, en er inmiddels al meerdere concurrenten op de markt actief waren.

Had het nog wel zin om mijn hele vrije weekend hiervoor op te offeren als er toch al een concurrent was? Maarja, wat kon ik verliezen behalve vrije tijd?

Na de nodige (interne) peptalk, was de kogel door de kerk: Gewoon doen!

Dus vrijdagochtend vroeg een Airbnb kamer gehuurd, alternatief idee(!) uitgewerkt en de pitch enkele keren geoefend voordat ik in de auto stapte naar Eindhoven.

“Pakketten laten bezorgen door reizende mensen via een sociaal logistiek platform”

Waarom? Enkele maanden ervoor had ik ervaren hoeveel gedoe het was om een Marktplaats aankoop te laten ophalen en bezorgen. Vol enthousiasme had ik een set velgen gekocht op Marktplaats voor een hele leuke prijs. Maar in alle snelheid niet goed gekeken naar de locatie, wat Middelburg bleek te zijn (310 kilometer vanaf mijn woonplaats).

Door de omvang en afmeting was versturen als postpakket geen optie en een transporteur vroeg al gauw rond de 200 euro om het op te halen(!). Dus uiteindelijk zelf maar in de auto gestapt en die dag 620 kilometer gereden om mijn Marktplaats aankoop op te halen.

Maar behalve een hele dag in de auto, brandstofkosten en gedoe was er wel een zaadje geplant. Kon dit niet slimmer met al die lege voertuigen op de weg? Had niet iemand dit voor mij mee kunnen nemen?

Dat moest het worden! En dat werd het!

De pitch werd zeer enthousiast ontvangen en voordat ik het wist waren we met een team van 6 personen 3 dagen lang non stop aan het werk tot aan de finale.

Wat een ervaring!

Zo indrukwekkend, dat ik het de week erop maar niet los kon laten en mezelf een week heb gegeven om weer ‘even normaal’ te doen. Maar de energie en dagdromerij werd er niet minder om. Sterker nog, het was lastig tijd te vinden wanneer je in je hoofd niet met PickThisUp bezig was.

Maar moest ik mijn leven hiervoor omgooien? Een ontzettend lastige keuze om te maken o.b.v. onderbuikgevoel. Dus werd er een uitgebreide matrix opgesteld met alle pro’s en con’s om samen met mijn partner hier doorheen  te lopen😊. De conclusie laat zich raden: PickThisUp, dat werd hét!

Ontslag genomen van mijn toffe consultancy baan, spaarrekening geplunderd, langs de KvK en een kantoorplek gehuurd in het centrum van Zwolle. Stap 1, Check!  

Wat me het meest is bijgebleven van die stap? Dat zijn de vrienden en collega’s waar je je verhaal aan verteld. Ze proberen enthousiast te reageren, maar aan de glazige blik in hun ogen lijken ze soms wat anders te denken…

Hoe het verder gaat verlopen? Geen idee, maar in ieder geval meer whisky, sigaretten en dagdromen…     

Groet, Arjen van der Zee (Founder PickThisUp)